top of page
  • Foto del escritormovemmediambient

Una passejada pel Cementiri Vell

Actualizado: 13 dic 2019

Reflexionant sobre el respecte, els canvis socials i el medi ambient




El passat 6 de setembre, els alumnes del programa SOIB 30 Formació i ocupació “Ens movem pel medi ambient” vam fer un altre itinerari interpretatiu guiat, aquesta vegada al Cementiri Vell de Ciutadella, acompanyant a un grup d’usuaris del Centre de Salut Mental Sant Miquel. Aquest tipus d'accions forma part del treball efectiu que l'equip d'educadors ambientals desenvolupa al municipi, amb l'objectiu de millorar i incrementar els coneixements sobre medi ambient dels ciutadans de Menorca al mateix temps que es generen canals de reflexió i pensament crític entre la ciutadania respecte a la relació que té amb el medi ambient (natural, rural i urbà).


La visita interpretativa al cementiri s'ha volgut tractar amb un punt de vista diferent, en el qual el fil argumental ha estat el respecte als difunts que resten allà, però també com un lloc on es reflecteixen determinats canvis socials, de costums i desenvolupament socioeconòmic de l'illa, i de com la societat s'ha anat adaptant a ells. És en aquest punt, on s'intenta portar a la reflexió de les persones visitants sobre com aquests canvis socials han afectat el nostre estil de vida i a la seva relació amb el medi ambient (gestió i usos de recursos com el sòl o l'aigua, ocupació de materials més peribles enfront d'altres més sostenibles).


Vam fer un volta per tot el recinte, coneixent els motius higienistes per treure els enterraments fora de la ciutat, les diferents etapes constructives i les seves principals característiques.


També vam rallar de la tragèdia del transatlàntic francès Général Chanzy i vam visitar les tombes de fills il·lustres de Ciutadella, com la del pedagog Joan Benejam i la del filòleg mossèn Salord i Farnés, que vam triar en representació de les persones que estimen el seu poble i que destaquen per intentar millorar la vida de la seva gent.


La visita va ser molt participativa i es va enriquir amb les opinions de tots i també amb les esplèndides gloses del nostre company Miquel. I, finalment, ens vam despedir a la porta d’entrada baix la vigilància d’en Trompeta, l’àngel guardià del recinte.


La visita va tenir tan bona acollida que es va repetir durant tot el mes d'octubre, amb els centres de Santa Rita, La Creu Roja i el Geriàtric Municipal.

36 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page