top of page
IMG_20190411_130350.jpg

Qui som?

​

Som un grup de diferents edats i procedències amb un objectiu comú: la promoció de la conservació i manteniment del medi.

Objectiu social

 


Menorca, declarada Reserva de Biosfera en 1993, s'ha convertit en un model paradigmàtic de compromís amb els valors mediambientals de desenvolupament sostenible i qualitat de vida a través de l'Agenda 21; la qual pretén adoptar un enfocament més enèrgic i integrat en l'establiment de polítiques locals que harmonitzin els objectius ambientals, socials, culturals i econòmics per millorar la qualitat de vida. És per aquesta raó que els ajuntaments tenen un paper central pel que fa a assegurar el desenvolupament sostenible i abordar els reptes en col·laboració amb tots els altres àmbits de Govern.


Aquests objectius són:

 

• Implementar cicles de gestió de residus eficaços, des de la seva formulació fins a la seva implementació i avaluació.


• Assumir plenament la responsabilitat de protegir, preservar i garantir un accés equitatiu als béns naturals comuns (reduir el consum d'energia primària i elevar les energies renovables, millorar la qualitat de l'aigua i el seu estalvi, promoure i incrementar la biodiversitat d'espais naturals i verds, millorar la qualitat de la terra i promoure l'agricultura i silvicultura sostenibles i, finalment, millorar la qualitat de l'aire.)


• Adoptar i facilitar l'ús prudent i eficient dels recursos i encoratjar el consum i la producció sostenibles.


És precisament l'Agenda 21, la que planteja la necessitat de la real participació dels diferents grups socials. Principalment d'aquells que moltes vegades, voluntàriament o involuntàriament, han estat postergats en les discussions, la formulació de polítiques, la presa de decisions, i les accions duites a terme per a una gestió socioeconòmica respectuosa i sostenible amb el mitjà. És a dir, per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible, és vital que la ciutadania tingui un paper actiu i protagonista en la presa de decisions.


Tal com contempla el Llibre Blanc de l'Educació Ambiental a Espanya, la participació pública és un instrument essencial de l'educació ambiental. Possibilita profunds canvis personals i socials, però és, a més, un component imprescindible per a la construcció d'un desenvolupament sostenible.


Però, perquè la ciutadania pugui intervenir amb coneixement de causa en els assumptes públics i, d'aquesta manera, aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible, es fa indispensable enfortir el coneixement i la informació que cada ciutadà i ciutadana té sobre el medi ambient i els assumptes que l'incumbeixen. Atenint-nos als fonaments de la informació, la quantia i valor del coneixement i informació ambiental que trobem dins d'una comunitat té un impacte directe en la relació i conducta que les persones tenen amb el medi ambient.


En aquest context, és condició imprescindible que la informació que es faciliti sigui veraç, clara i precisa sobre els aspectes rellevants de l'ambient local, i que es faci accessible i comprensible per a la gent. Per això, és necessària una programació educativa i de gestió adaptada a les circumstàncies locals, que permeti incloure a la població en el procés d'anàlisi i presa de decisions perquè les accions darrere del desenvolupament sostenible resultin efectives.


En definitiva, els individus i grups d'una comunitat, si estan ben informats i motivats, poden actuar com avals de l'entorn proper, participar en els projectes de conservació i millora ambiental i pressionar en favor de la sostenibilitat. És per això que l'educació ambiental, com a instrument d'informació, comunicació, formació i capacitació adquireix un paper essencial en la conscienciació i sensibilització de la societat.


Així doncs, a través d'aquest projecte pretenem portar a terme dos objectius específics:

​

Un primer propòsit és el de capacitar a l'alumnat de les competències professionals necessàries per poder desenvolupar les labors d'educació ambiental dins de la comunitat, orientat preferentment a la prevenció i resolució dels conflictes locals. Sense perdre la perspectiva dels assumptes globals, per tant, afavorint la presa de consciència sobre els problemes socials i ambientals que suposen un obstacle al benestar individual i col·lectiu, i preparar a la ciutadania per a l'anàlisi de les causes i la definició de les estratègies i les accions encaminades a resoldre'ls.


Un segon objectiu, és promoure la complaença del medi ambient, així com el deure de conservació (Art.45 de la Constitució Espanyola), a través del desenvolupament d'actuacions d'educació ambiental entre tots els col·lectius que conformen la comunitat local, inclosos aquells que tradicionalment queden exempts d'aquest tipus d'accions (persones de tercera edat, persones amb capacitats diverses, col·lectius en risc d'exclusió social…), afavorint així la inclusió de totes les persones en els processos de participació ambiental.


D'aquesta manera, les accions a desenvolupar estaran enfocades al dret de l'accés a la informació ambiental; a la millora de la pròpia formació i capacitació sobre qüestions ambientals. A adoptar i difondre comportaments i pautes sostenibles en els diferents contextos i activitats de la vida quotidiana. Així com a contribuir a la conservació i difusió de la cultura tradicional de la comunitat i els seus valors patrimonials, especialment el coneixement relatiu al mitjà natural, als usos de la terra i dels recursos que l'experiència ha demostrat sostenibles (Principis bàsics del Llibre Blanc d'Educació Ambiental a Espanya).

​

bottom of page