top of page
Foto del escritormovemmediambient

PLATJA D’ALGAIARENS

Actualizado: 18 dic 2019

Importància de la preservació d’aquest valor natural


Descobrint un dels paratges amb més biodiversitat de l’illa a través d’un passeig contemplatiu per un expositor de recursos típicament menorquins.



Els alumnes del programa SOIB 30 FORMACIÓ I OCUPACIÓ “Ens movem pel medi ambient” el passat 31 d’Octubre van realitzar un itinerari interpretatiu d’educació ambiental per la zona de la Vall d’Algaiarens.

La sortida es va realitzar amb l’entitat del Centre Polivalent de Sa platja Gran.

Es va triar aquest espai tan apreciat i valorat del municipi de Ciutadella, la Cala Algaiarens, amb l’objectiu de donar a conèixer els diferents recursos naturals que l'ésser humà ha utilitzat així com la importància de la seva conservació.

Les platges d’Algaiarens, o també coneguda com La Vall, estan situades a 11 km de Ciutadella i el sender que arriba des de el pàrquing a la cala i és un dels més atractius de l’ illa.

Algaiarens està formada per dues platges verges d’arena blanca i aigües transparents que reben el nom de es Bot i Es Tancats. Vi

La ruta va transcorre dins d’un tram de camí de cavalls que va finalitzar a la platja de es Tancats on els assistents van poder aprendre la importància de la funció de la posidònia per al manteniment de la platja, el sistema dunar i per tots els ecosistemes que es troben darrere.

Donant a conèixer els valors ambientals de la zona d’Algaiarens s’ha intentat fomentar la reflexió a través de la participació i vivència dels assistents, arribant així a crear més consciència sobre la importància de seguir cuidant i preservant aquest entorn de gran riquesa natural, paisatgística i patrimonial de l’illa de Menorca.

El recorregut va començar al primer pàrquing on vam fer la benvinguda i vam explicar una miqueta en què consistia la ruta, duració, tram i demés. Seguidament vam agafar el caminet que passa davant ses cantines i vam arribar fins al pont. Durant aquest petit recorregut es van realitzar diverses parades on es va explicar la utilització que l’home a donat a pins, ullastres i alzines sent aquests molt importants en l’elaboració d'eines del camp així com la importància que històricament ha tingut la pràctica de sembra de terra seca (cultiu de secà) en la producció d’hortalisses d’autoconsum i en la venta comercial d’alguns cultius d’estivada, (tomàtics, melons i síndries).

Seguint el camí que ens porta cap a sa platja des Bot vam fer una aturada on a través d’una divertida dinàmica van posar en pràctica les habilitats visuals mitjançant la identificació de les diferents aus que habiten en aquest bosc tan apreciat. De fet hi ha que recordar que la zona de la Vall està considerada com a zona ZEPA, (Zona d’especial protecció per a les aus) a més de ser un ANEI (Àrea natural d’Especial Interès).



Per acabar vam arribar a la platja des Bot on amb l’ajuda d’imatges i experiments van comprovar in-situ les característiques i el valor de la posidònia, així com la funcionalitat i la important conservació de les dunes.

Un dels objectius d’aquestes actuacions, és la d’apropar aquest tipus d’educació i valors ambientals a tots els sectors de la societat, en aquest cas amb un dels col·lectius que formen la comunitat local i que tradicionalment queden exempts d’aquest tipus d’activitats afavorint la seva inclusió.

Els participants van realitzar un itinerari on van poder conèixer d’aprop les característiques del paisatge, els seus ecosistemes, la importància de l ’interrelació que existeix entre tots elements que el conformen i el fràgil equilibri que els uneix i que en aquest cas l’ésser humà ha sabut mantenir al llarg de la història.


En definitiva fer una visita per Algaiarens es passejar per davant d’un expositor de recursos típics menorquins on et convida a explorar racons únics així com experimentar emocions en plena naturalesa que no deixen indiferents a ningú.




51 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Comments


bottom of page